PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

2022 Market ve Mağaza Kasiyer Maaşları

Perakende sektöründe, özellikle marketler zincirinde en çok ihtiyaç duyulan personellerin başında kasiyerler gelmektedir. Ülkemizde binlerce kişi kasiyerlik yaparak geçimini sağlamakta ve bu iş alanında faaliyet göstermektedir. Özellikle gençlerin tercih ettiği kasiyerlik ile ilgili olarak merak edilen birçok farklı konu vardır. Bu konuların başında kasiyerlerin çalışma şartları ve maaşları öncelikli olarak gelmektedir.

Kasiyer Çalışma Şartları

Kasiyerlerin çalışma şartları, çalıştıkları perakende mağazalar zincirine ve çalıştıkları yere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle direk olarak çalışma şartlarından bahsetmemiz mümkün olmamaktadır. Fakat neredeyse tüm perakende marketlerde kasiyerlerin ortak bazı çalışma şartları söz konusudur. Bu şartlardan kısa kısa bahsetmek istiyoruz.

Çalışma Gün ve Saatleri

Çalışma günleri genellikle haftanın 6 günü üzerinden hesaplanmaktadır ve haftada 1 gün izin verilmektedir. Hafta sonu marketler genellikle en yoğun zamanlarını yaşadıklarından haftalık izin günü olarak hafta içi bir gün belirlenmektedir. Burada mağaza sorunlusu veya mağaza müdürü haftalık izinleri belirleyen kişidir.

Saatlere gelecek olursak genellikle günlük 8 veya 8,5 saat çalışma süresi vardır. Mağazanın sorumlusu veya müdürü vardiya olarak nitelendirilen çalışma saatlerini belirlemektedir. Bazen sabah erken gelip, daha erken saatlerde işten çıkabilirsiniz. Bazense öğle saatlerinde gelerek, akşam geç saatlere kadar çalışmanız gerekebilir. Bu bir döngüdür ve genellikle haftalık olarak belirlenir.

Gün içerisinde birçok market veya mağaza 30 dakika ile 1 saat arasında yemek molası vermektedir. Aynı zamanda 10-15 dakikalık birkaç kere sigara ve çay molası vermektedir.

Bunun yanında genellikle fazla çalışma durumu oluşmaktadır. Aynı zamanda bayramlar gibi resmi tatillerde de çalışmanız gerekebilmektedir. Bu tarz durumlarda firma size mesai ücreti ödemektedir.

Yıllık İzinler

Yıllık izin hakkı iş kanununa göre çalışan 1 yılı doldurduktan sonra başlamaktadır. 1 yılı dolduran çalışanlar 14 günlük izin hakkına sahiptir. 5 yıl ve 10 yılda bu izin hakları artmaktadır. Genel olarak ülkemize baktığımızda birçok market ve mağaza çalışanlarına bu izin günlerine ek olarak 2 gün daha eklemektedir.

Sosyal Hak ve Yardımlar

Birçok perakende mağaza zinciri çalışanlarına yemek kartı veya yemek yardımı vermektedir. Bazıları ise bunun yanında yol ücreti, giyim ücreti gibi isimler altında ekstra yardımlar sunmaktadır. Aynı zamanda bazı market ve mağazalarda yıllık bayram ikramiyeleri, yılbaşı ikramiyeleri gibi ikramiyelerde vardır.

Satış ve Ciro Primleri

Mağaza ve marketler her şubesi için genellikle bir satış ve ciro kotası koyar ve verilen bu hedefler tutturulduğu takdirde çalışanlarına ekstra prim verilmektedir. Bu primler aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olabilmektedir. Miktarı da yine çok değişkendir. Genellikle mağaza ve marketlerde bu uygulama olduğu için bizlerde yazmak istedik.

2022 Kasiyer Maaşları

Kasiyer maaşları çalışılan mağaza veya market, kıdem, iş tecrübesi, mağaza veya marketin bulunduğu yer gibi birçok farklı kritere bağlı olarak değişebilmektedir. Genellikle firma her yılın başında o yıl uygulanacak maaş politikasını açıklamaktadır.

Bilindiği gibi, Asgari ücret 2022 yılı için 4.253 TL olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanı tarafından resmen açıklandı. Günlerdir 2022 yılı için geçerli olacak olan asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleyen çalışan kesimi 2022 yılı için belirlene 4.253 TL’lik net asgari ücreti memnuniyetle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücretin 4250 TL olacağını açıkladı. Erdoğan, asgari ücret için işverenden artık gelir ve damga vergileri alınmayacağını söyledi.

Bu konu ile ilgili olarak ülkemizde en yaygın bulunan mağazalardan ve marketlerden bazılarının çalışma koşulları ve maaşları ile ilgili sizlere bilgi vermiştik. Aşağıda bu konuların linklerini veriyoruz. Bu mağazalar ile ilgili detayları linklerden bulabilirsiniz.

Migros Çalışma Koşulları ve Maaşları

BİM Çalışma Koşulları ve Maaşları

A101 Çalışma Koşulları ve Maaşları

LC Waikiki Çalışma Koşulları ve Maaşları

Genel olarak ülkemize baktığımızda kasiyer maaşları asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde olmaktadır. 2019 yılı için mağaza ve markete göre değişkenlik göstereceği bellidir. Fakat genel olarak baktığımızda 2022 kasiyer maaşları 4300-5750 TL arasında değişkenlik gösterecektir.

Yemek yardımı, yol yardımı, ikramiye, prim gibi diğer gelirleri de hesaba katarsak aylık yaklaşık 200-500 TL arasında da bu tarz gelirler olacaktır. Bunlar ile beraber maaşların ortalama 4950-6300 TL arasında değişkenlik göstereceğini söyleyebiliriz.

Mağazanın Almış Olduğu Diğer İş Alanları

Bir mağaza sahibi, pek çok konuda iş alımı yapabilir. Bu tamamen gerekli iş pozisyonlarına bağlı bir durum. Bazen bir temizlik personeli, bazen bir kasiyer, bazen de bir depo sorumlusu tutulabilir. Boşlukta kalan pozisyona göre en doğru iş alımı yapılır. Bu iş alanlarından birisi olan kasiyerlik müşteriler ile ilgilenir. Yani müşterilerin siparişlerini tamamlar. Bir diğer pozisyon temizlik görevlisi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Temizlik görevlisi olarak iş yapan bir kişi mağazanın genel temizliğinden sorumlu olur ve rafları düzenler. Mağazadaki en önemli görevlerden birisini temizlik personeli yapıyor olabilir. Çünkü temiz görünen bir mağaza daha çok tercih edilebilir.

Mağaza pozisyonlarından birisi de kuryelik olarak açıklanabilir. Kuryelik görevi, dışarıdan sipariş veren müşterilerin siparişini götüren bir iş alanı. Günümüzde büyük bir önem kazanmış durumda. Bunun sebebi internetten alışverişin yaygınlaşmaya başlaması. Bundan dolayı pek çok mağaza kurye sisteminden faydalanıyor. Bir diğer iş pozisyonu olarak bizlerin karşısına depo görevlisi çıkıyor. Depodan sorumlu olan bu kişilerin yaptıkları işlerden birisi gelen ürünleri depoya götürmek. Bir diğer sorumluluğu ise boşalan raflara depodan yeni ürünler yerleştirmek. Kısacası depo sorumlusu depoyu yöneterek mağazadaki rafların boş kalmamasını sağlıyor. Bunun yanı sıra bir diğer pozisyon olarak bizleri mağaza müdürü karşılıyor. Müdürün amacı mağazadan genel olarak sorumlu olmak.

Yoruma kapalı.