PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Ajan ve MİT Ajanı Olmak İçin Şartlar ve Ajan Başvurusu

Ajan olmak isteyenler ülkemizde resmi olarak bu işi MİT bünyesinde yapabilirler. Bunun dışında polislik ve askerlik mesleklerinde de istihbarat birimleri olduğundan bu mesleğe sahip olanlarda eğer uygun şartları sağlıyorlarsa istihbarat birimine geçerek bir şekilde ajan olabilir. Ajanlık ile ilgili internette birçok yanlış bilgi dolaşmaktadır. Sizlere en doğru bilgileri vermeye çalışacağız.

Öncelikli olarak şunu belirtmek isteriz. Ajan olmak demek sürekli olarak aksiyon içerisinde yer almak demek değildir. Yani sürekli olarak silahlar, bombalar ve teröristler ile uğraşmayacaksınız. Göreve göre çok farklı statülerde olabilir, farklı işler yapabilir, farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Bu tamamen sizin o esnadaki görevinize bağlıdır. Bu bilgilerden sonra ajanlık ile ilgili daha kapsamlı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Dediğimiz gibi Türkiye’de ajanlık denildiğinde akla ilk gelen gurur kaynaklarımızdan Milli İstihbarat Teşkilatı‘dır. Sizlere MİT bünyesinde nasıl ajan olabileceğinizi ve MİT’in ajan adaylarını nasıl seçtiğini anlatacağız.

Ajan Ne Demektir?

Öncelikli olarak ajan olmak isteyenler için ajanın tanımını yapmakta fayda vardır. Ajan, bir devlet ya da bir kuruluşça görevlendirilmiş olan ve amacı için gizli olarak çalışan kişilere denilmektedir.

MİT Bünyesinde Ajanlık

Milli İstihbarat Teşkilatı’na bağlı olarak çalışan kişiler MİT ajanı olarak adlandırılmaktadır. Tabi ki MİT bünyesinde görev yapan herkesin yaptığı işler aynı değildir. Farklı birimler ve her birimlerin farklı görevlere vardır. Bu görevlere göre ajanlık çok farklı şekillerde yapılabilmektedir. MİT bünyesindeki bilinen bazı birimlerden ve bu birimlerin görevlerinden bahsedelim.

İstihbarat Uzmanı

Bu birim hakkında kısaca bilgi verecek olursak. MİT bünyesinde istihbarat uzmanı olarak çalışan kişilerin öncelikli amacı Türkiye’nin milli güvenliği için içten ve dıştan gelebilecek tehditlerin belirlenmesi ve önlenmesidir. Aynı zamanda bu birim teröristler ve terörizm ile mücadele, karşı istihbarat faaliyetlerine karşı koyma gibi ana görevlerde yapmaktadır. Bunun yanında siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve teknolojik gelişmeleri takip ederek istihbarat faaliyetlerini yürütür.

İstihbarat uzmanı olabilmek için çok iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmak gerekir. Bu göreve başlayacak olanlar İstihbarat Akademisi’nde yürütülen teorik ve uygulamalı eğitimlere tabi tutulurlar. Sonrasında ise saha eğitimleri yapılır. Yeterliliği sağlayan kişiler MİT’in yurt içi veya yurt dışı ünitelerinde görevlendirilir.

Bilim ve Teknoloji Uzmanları

Bu alanda görev yapan kişilerin ana görevleri; üst düzey teknoloji ve ekipmanları kullanarak bilimsel veriler elde etmek. Elde ettikleri bu bilimsel verileri devletimizin güvenliği ve çıkarları amacı ile kullanmak. Devletimizin ihtiyaç duyduğu özel ürün ve sistemleri geliştirmek ve kullanmaktan sorumludur. Bu alan aslında birçok alt alana ayrılmaktadır. Bunlar arasında en önemlileri arasında bilgisayar programcıları gelmektedir.

Bilgisayar programcıları, MİT bünyesinde görev alan önemli personeller arasında yer almaktadır. Ana görevleri devlet kurumuna ve kritik öneme sahip kuruluşlara ait bilgisayar verilerini belirli şifreleme programlarıyla ve yöntemleriyle muhafaza etmek ve bu bilgilerin başkalarına ulaşmasını engellemektir. Bu kişiler aynı zamanda karşı hamleler yaparak devlete, millete ve devlet kurumlarına zarar veren içerikleri ve programları tespit etmek ve bertaraf etmek ile görevlidir.

Bunun dışında uydu haberleşme uzmanı, veri madenciliği uzmanı, sistem analizi uzmanlığı, yazılım uzmanlığı, mobil uygulama geliştirme uzmanlığı gibi birçok alt uzmanlık alanı vardır.

Mütercim ve Tercüman

Bu alanda görev yapan kişilerin birden fazla yabancı dili çok iyi seviyede biliyor olması gerekmektedir. Ana görevleri gizli içerikli belgeleri ve bilgileri; diplomatik ve bürokratik ilişkilerde güvenli ve doğru bir şekilde aktarmak ve ulaşması gereken yerlere ulaştırmak. Aynı zamanda gizli yapılan telefon görüşmeleri, kriptolu yazışmaları ve şifreli mektupları çözmek görevleri arasındadır.

Aynı zamanda dillere özgü uzmanlar alınabilmektedir. Bunlar hangi dil konusunda uzman olmak istiyorlarsa o dilde; okuduğunu ve dinlediğini anlama, yazma, konuşma ve çeviri becerilerine çok iyi derece sahip olmaları gerekir.

MİT Ajanı Olma Şartları

  • Tabi ki ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.
  • Yaş olarak en fazla 35 yaşındaki kişiler MİT’e başvuru yapabilir.
  • Lisans mezunu olmak aranan şartlardan birisidir.
  • Yabancı dil bilgisi yine aranan şartlar arasındadır.

Bunun dışında genel karakter özelliklerine, fiziki özelliklere ve çeşitli testler ile analitik düşünme, detaylara önem verme, iletişim becerisi gibi karakterlere bakılmaktadır. Yine stres altında çalışabiliyor olmak, yoğun ve esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek, yaratıcı düşünebilmek aranan şartlar arasındadır.

MİT Ajanı Ne Kadar Maaş Alır?

MİT bünyesinde kadrolu ve sözleşmeli olarak 2 farklı şekilde çalışma olanağı vardır. Maaşlar buna, çalışılan birime ve yapılan görevlere göre farklılıklar gösterebilir. Net olarak maaş bilgisi veremiyoruz ama en azından normal devlet memurlarından çok daha fazla maaş aldıklarını söyleyebiliriz.

MİT Ajanı Olmak İçin Başvuru

MİT sürekli olarak başvuruları kabul etmektedir. Yapılan başvurular arasından uygun olanlar değerlendirilmeye alınır ve süreç başlar. Sizin ilk etapta yapmanız gereken, eğer şartları sağlıyorsanız MİT’e başvuru yapmanız ve beklemenizdir. Başvuru yapmak için MİT’in başvuru sayfasını kullanabilirsiniz.

Diğer Şekillerde Ajan Olmak

MİT dışında dediğimiz gibi emniyet teşkilatı ve askeriyede ajan olmak mümkündür. Bu yerlerin istihbarat birimine girebilmek için mevcutta polis veya asker olmak gerekmektedir. Mevcut personeller arasında uygun olanlar bu birime alınabilmektedir.

Özel ajan olmak siye bir terimde vardır. Genellikle büyük firmalar ve iş adamları bu tarz bir çalışan talep edebilirler. Bunların çalışma alanları ve şekli tamamen farklıdır.

Yoruma kapalı.