PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Hurdacılık Nasıl Yapılır? Hurdacılık Sektörü Kazançları

Hurdacılık kimileri tarafından küçük görülen bir meslek olsa da; aslında oldukça önemli ve kazançları iyi olan bir meslektir. Ülkemizde bu işin çok profesyonel anlamda yapıldığını söyleyemeyiz ama en azından amatör olarak bu iş ciddiye alınmakta ve yapılmaktadır. Hurdacılık denildiğinde akla genellikle metaller (demir, alüminyum, bakır vb.) ve kağıt gelse de birçok ürün için hurdacılık yapmak ve bu işten para kazanmak mümkündür. Geri dönüşümü bir şekilde olan veya değerlendirilebilen her ürünün hurdacılığı yapılır.

Hurdacılık Nedir?

Hurdacılık hakkında detaylı bilgiler vermeden önce tanımından bahsedelim. Hurdacılık için; eski metal, plastik, kağıt, cam gibi eşyaları belli bir geri dönüşüm protokolü sonrasında tekrar kullanılabilir hale getirilmesi için yapılan işlemlerin tamamıdır. Genellikle hurdacılar tarafından hurdalar çöplerden ve ilgili yerlerden toplanır, toplandıktan sonra işleneceği yere getirilir. Temizleme ve ayrım işlemleri yapıldıktan sonra geri dönüşüm için işleme işlemleri başlar.

Hurdacılık Sektörü

Hurdacılık oldukça geniş bir sektördür. Çok büyük alanlarda iş yapabileceğiniz gibi, daha küçük alanlarda da iş yapmanız mümkündür. Örnek olarak otomobil veya diğer taşıtların hurdacılığı büyük olarak nitelendirebileceğimiz hurdacılık alanlarından birisidir. Bunun yanında sektör olarak büyük olsa da iş olarak küçük olan kağıt hurdacılığı yine örnek verilebilir.

Hurdacılık sektörü oldukça geniş çalışma alanları olan ve çalışanlarını yeterince tatmin eden bir sektördür. Tabi ki çalışma şartları zor ve ağırdır. Genellikle küçük hurdacılar için söylemek gerekirse yürümek, aramak gerekir. Günün büyük bir kısmı küçük hurdacılar yani kağıt ve metal toplayıcıları için yürüyerek geçmektedir.

Hurdacılıkta Alan Seçimi

Eğer sizlerde bu işe girmeyi düşünüyorsanız öncelikli olarak alanınızı seçmelisiniz. Demir, alüminyum, bakır, karton, kağıt, teneke, cam, plastik gibi birçok alan söz konusudur. Elinizde bulunan taşıt ve ekipmanlar, bilgili olduğunuz konu, bulunduğunuz yerdeki potansiyel alan seçiminde etkili olan faktörlerdir.

Hurdacılık genellikle metaller ve kağıt alanında yapılmaktadır. Metal olarak başta demir, alüminyum ve bakır tercih edilmektedir. Bunun dışında kağıt en çok tercih edilen alandır. Sizler bulunduğunuz yerin özelliklerine, sahip olduğunuz ekipman ve taşıtlara ve bilginize göre uygun alanı seçiniz.

Hurdacılık Belgesi Var Mıdır? Nasıl Alınır?

Küçük çaplı olarak bu işi yapacaksanız ve sadece topladığınız ürünleri ilgili yerlere satacaksanız herhangi bir belge almanıza gerek yoktur. Fakat büyük çaplı olarak bu işi yapmak istiyorsanız Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi almanız gerekmektedir.

Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Eğer büyük çaplı olarak bu işi yapacaksanız ilgili belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Belgeyi alabilmek için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir. Bunun yanında başka şartlarda vardır.

  • Taahhütname
  • Mülkiyetle ilgili belge
  • İmza sirküleri
  • Vergi levhası
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Kalibrasyon belgesi
  • Radyasyon ölçüm cihazı ile ilgili belge
  • Tesiste sigortalı olarak çalışan personele ait radyasyon ölçüm cihazının kullanımı ile ilgili eğitim sertifikası
  • ÇED görüş yazısı
  • Atıksu bağlantısı ile ilgili belge veya yazı
  • Vaziyet planı
  • Proje Özeti

Bunun dışında tesis ile ilgili olarak bazı şartlar vardır. Bunlar ile ilgili detayları ilgili kuruma başvurduğunuzda öğrenebilirsiniz. Bunlardan bazılarından bahsetmek gerekirse;

  • Stok sahasının zemini beton veya benzeri malzeme ile geçirimsiz olacaktır.
  • Sular için drenaj sistemi yapılacaktır.
  • Tesis çevresi görünmeyecek şekilde çevrilecektir.
  • Tesise ilgisi olmayan kişilerin girişi engellenecektir.
  • Radyasyon ölçüm cihazı gerekiyorsa bulundurulacaktır.
  • Atık malzemeler için ayrı ve özel konteyner bulundurulacak ve atık kodları oluşturulacaktır.

Hurdacılık Nasıl Yapılır?

Alanınızı belirledikten sonra uygun ekipmanları almanız gerekmektedir. İsterseniz bir kamyonet tarzı taşıt ile bu işleri yapabilirsiniz veya dört tekerlekli el arabalarını tercih edebilirsiniz. Yapacağınız işe ve sermayenize göre bunu siz belirlemelisiniz.

Bunu belirledikten sonra yapmanız gereken gerekli olan diğer ekipmanları almaktır. Örnek olarak demirleri kesmek için makas veya oksijen kaynağı gerekebilir. Kağıtları toplamak için çuvallar veya ip yine bunlar arasında sayılabilir.

Gerekli olan taşıt ve ekipmanı bulduktan sonra sokaklarda gezerek hurda arayışına başlayabilirsiniz. Burası tamamen sizin çalışma saatlerinize, çalışma koşullarınıza ve azminize bağlıdır.

Hurdacılık Ne Kadar Kazandırır?

Bu tamamen topladığınız hurda ile alakalı bir durumdur. Topladığınız hurdanın miktarına göre kazancınız değişir. Günümüzde fiyatlardan bahsedecek olursak demir hurdaları 60 kuruş ile 2 lira arasında, bakır hurdaları 25 lira ile 35 lira arasında, kağıt hurdaları 40 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulmaktadır.

Eğer ciddi anlamda çalışıyorsanız ve bulunduğunuz bölgede yeteri kadar hurda mevcutsa aylık 3.000-4.000 TL civarında bir kazanç elde edebilirsiniz.

Yoruma kapalı.