PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

İklim Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar, İklim MÜhendisi Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?

İklim Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar?

İklim mühendisliği, gelecekte karşılaşılacak iklimsel değişikliklerin önlenmesi ve ülkelerin bu durumlara karşı tedbirli olması için çalışmaktadır. Küresel ısınmanın etkisiyle değişmeye başlayan iklimler, beraberinde farklı iklimsel olayları da getirmektedir.

İklim değişikliği sonucu oluşan durumlar, ülkelerin ekonomik ve sosyal açıdan zarar görmesine sebep olabilir. Küresel ısınma sonucu karşılaşılacak iklimsel olaylara karşı tedbir almak isteyen ülkeler, iklim mühendisleri öncülüğünde çalışmalar yapmaktadır.

Geleceğin Mesleklerinden İklim Mühendisliği!

Gelecekte iklim mühendisliği alanında tüm ülkeler çalışmalar başlatacaktır. İklim mühendisliği, küresel ısınma sebebiyle ortaya çıkan iklimsel değişiklikleri takip etmekte ve bu değişikliklere karşı yeni tedbir çalışmaları hazırlamaktadır. İklim mühendislerinin ülkelerin iklimlerine uygun olarak yürüttükleri çalışmalar, gelecekte karşılaşılacak iklimsel tehlikelere karşı tedbir alınmasını sağlamaktadır.

İklim mühendisliği kapsamında yürütülecek çalışmalar, gelişmiş ülkelerin ileride yaşayacakları tüm problemleri önceden kestirmesine ve ülkelerin ekonomik kayıplarının engellenmesine yardımcı olmaktadır. Bugünlerde sadece belli başlı gelişmiş ülkeler tarafından özen gösterilen iklim mühendisliği, ilerleyen dönemlerde tüm ülkelerin ağırlık vereceği ve destekleyeceği meslek kollarından bir tanesidir.

İklim Mühendisliği Nedir, Özellikleri Nelerdir?

İklim mühendisliğinin genel özellikleri şu şekildedir:

  • Meteoroloji ve küresel olaylar hakkında düzenli şekilde çalışmalar yapan uzmanlara, iklim mühendisi adı verilmektedir.
  • İklim mühendisleri, gelecekteki 50 yıl içerisinde karşılaşılacak tüm iklimsel olayları tahmin etmekle ve bu olayları sentez etmekle sorumludur.
  • İklimlerdeki değişimlerin olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğunu analiz etmekte ve elde ettikleri sonuçlara göre tasarılar oluşturmaktadır.

İklim mühendisleri, küresel ısınmanın etkilerini ortadan kaldırmak için görev yapan uzmanlardır.

İklim Mühendislerinin Sorumlulukları Nelerdir?

İklim mühendisliğinin görev alanı ve yürüttükleri çalışmalar aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Atmosferde meydana gelen fiziksel ya da kimyasal hareketlilikler, iklim mühendisleri tarafından takip edilmelidir.
  • Ozon tabakası hareketlilikleri takip edilerek, ortaya çıkabilecek olası tehlikeler analiz edilmelidir.
  • Küresel ısınmanın gidişatı kontrol altında tutulmalı ve ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek sonuçlar tahmin edilmelidir.
  • İklim olaylarında meydana gelecek değişiklikler önceden tesit edilerek, ülkelerin tedbir alması için fikirler ve projeler geliştirilmelidir.
  • Meteoroloji raporları düzenli şekilde takip edilerek, üst hava istasyonu, uydu hava istasyonu ve radar gibi kaynaklardan elde edilen tüm verilerden analizler çıkarılmalıdır.
  • Küresel ya da bölgesel alanda oluşacak iklim koşullarını ve bu koşulların ortaya çıkaracağı etkileri analiz etmek için sayısal simülasyon çalışmaları yürütülmelidir.
  • Bağlı bulunulan devlet, şirket ya da sanayiler için küresel etkileri içeren brifler hazırlanmalıdır.

Küresel ısınmaya karşı nasıl tedbir alınacağı ve ne tür çözümler üretileceği konusunda projelerin hazırlanması, iklim mühendisliğinin sorumlulukları arasındadır.

İklim Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm Bitirilmelidir?

İklim mühendisi çıkmak isteyen kişiler, üniversitelerin mühendislik fakültelerinde, meteoroloji ya da iklim mühendisliği bölümünü tamamlamalıdır. Lisans programı olarak verilen iklim mühendisliği eğitimi, en az 4 yıl olacak şekilde planlanmıştır. 4 yıllık iklim mühendisliği bölümünü tamamlayan kişiler, mezun olmaları durumunda iklim mühendisi sıfatını almaktadır. İklim mühendisliği alanında, devlet, vakıf ve özel üniversiteler tarafından lisans eğitimi verilmektedir.

İklim Mühendisi Olmak İçin Aranan Nitelikler Nelerdir?

İklim mühendislerinin genel özellikleri ve bu mesleği yapmak isteyen kişilerin sahip olmaları gereken şartlar aşağıda sıralandığı gibidir:

  • İklim mühendislerinin sayısal düşünce ve hesaplama kabiliyetine sahip olması gerekir.
  • Mühendislik fakültelerinin 4 yıllık lisans bölümü tamamlanmalıdır.
  • İklim olaylarını detaylıca incelemek için analiz ve sentez kabiliyetleri bulunmalıdır.
  • İklim olaylarında karşılaşılan problemlere karşılık, çözümleme ve planlama süreçlerinin hızlıca yönetilmesi gerekir.
  • Küresel ısınma alanında meydana gelen tüm değişimler ve gelişmeler takip edilmelidir.

İklim olaylarına karşı yeni çözümler üretecek ve bu çözümleri koordine edecek düzeyde proje yönetimi yapılması, iklim mühendisi olmak isteyen kişilerde aranan nitelikler arasındadır.

İklim Mühendisliğinin Önemi

Son yıllarda küresel iklim değişikliği büyük bir öneme sahip olmaya başladı. Bundan dolayı iklim mühendisliğinin de önemi ciddi bir şekilde artış yaşamış oldu. Küresel ısınma, buzulların erimesi, doğal afetler ve daha pek çok olay bu mesleğin önemini gözler önüne seriyor. Birkaç örnek vermek gerekirse geçtiğimiz dönemde Kuzey Kutbu’na yakın noktada yer alan Sibirya, 30 dereceyi aşan sıcaklıklar ile karşılaştı ve bu bölge için bu değerler rekor oldu. Sıcaklıklar ile birlikte Kuzey Kutbu’na yakın bu bölgelerde orman yangınları görüldü. Bir diğer örnek hava olaylarının gücünün ve felaketlerin artması oldu. Eskisine göre daha güçlü bir şekilde ve daha fazla yaşanan felaketler, küresel iklim değişikliğini kanıtlar nitelikte.

Bu gibi durumlar sebebiyle ortaya çıkan iklim mühendisliği, küresel iklim değişikliği konusunda nelerin yapılabileceğini ve nasıl adımlar atılabileceğini planlıyor. İklim değişikliği ile beraber insanlık daha ciddi sorunlar ile karşılaşabilir. Bunlardan birisi buzulların neredeyse tamamının eriyerek deniz ve okyanus seviyesinin yükselmesi. Bu durumun bir diğer etkisi hava olaylarının şiddetinin daha çok artması. Örneğin daha kuvvetli yağışlar, daha fazla hortum, daha çok kasırga gibi durumlar sıklıkla görülebilir. Bununla birlikte yaşanabilecek bir diğer olay sıcaklıkların ciddi şekilde artması ve sıcaklıktan ölme durumlarının yaşanması olarak karşımıza çıkabilir. Örneğin Kanada’da yaşanan sıcaklık artışları birçok kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Yoruma kapalı.