Doğru Para

Enflasyon Nedir, Neden Olur, Enflasyon Neden Yükselir, Enflasyonun Nedenleri, Enflasyon Çeşitleri

Enflasyon nedir, Enflasyon neden yükselir, Enflasyon Çeşitleri

Enflasyon nedir, Enflasyon neden yükselir, Enflasyon Çeşitleri

Enflasyon Nedir, Neden Olur, Enflasyonun Nedenleri

Enflasyon; mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki sürekli artışa verilen isimdir. Arz ve talep dengesindeki bozulma olarak da tanımlanabilmektedir. Enflasyonun yükselebilmesi için birden fazla sebep bulunmaktadır.

Enflasyonun artmasının halkın mali durumundaki etkisine bakıldığında; zenginlerin daha zengin olduğu ve fakirlerin de daha fakir olduğu bir dönem ortaya çıkartmaktadır. İhracatın azalmasına ve ithalatın artmasına neden olmaktadır. Dolayısı ile de dış ticaret açığı artmaktadır. Beklenen ve öngörülemeyen olmak üzere ele alınmaktadır. Enflasyonun yükselmesi refah seviyesini olumsuz etkilemektedir.

Enflasyonun Türleri Nelerdir?

Enflasyonun çeşitleri aşağıda belirtilmiştir:

Klasik Tanıma Göre Enflasyonun Varyasyonları Nelerdir?

Klasik enflasyon varyasyonları aşağıda sıralanmıştır:

Gerçekleşme Hızına Göre Enflasyonun Varyasyonları Nelerdir?

Gerçekleşme hızı varyasyonları aşağıdaki gibidir:

Gelişme Sürecine Göre Enflasyon İçin Varyasyonlar Nelerdir?

Gelişme süreci varyasyonları şunlardır:

Enflasyonun Yükselme Nedenleri Nelerdir?

Enflasyonun yükselme sebepleri şöyledir:

Nüfus oranı fazla olan, kaynakları kıt olan ülkelerde enflasyonun yükseldiği görülmektedir. Bir ülkede enflasyon yükseliyor ise bunun tek bir nedeni bulunmamaktadır ve ülkeden ülkeye göre bu nedenler değişiklik gösterebilmektedir.

Enflasyon Yükseldiğinde Neler Olmaktadır?

Enflasyonun artması ile olanlar aşağıdadır:

Enflasyonun Yükselmesi İle Beraber Uygulanan Politikalar Nelerdir?

Enflasyon politikaları şunlardır:

Enflasyon Yaşayan Bazı Ülkeler

Enflasyon yaşayan pek çok ülke bulunuyor. Bunlardan birisi Almanya olarak bizleri karşılıyor. Almanya günümüzde her ne kadar güçlü ekonomiye sahip bir ülke konumunda bulunsa da bir zamanlar hiperenflasyon ile karşılaştı. Yani Almanya markı öyle bir değer kaybetti ki yollara paralar saçıldı, alışveriş yaparken yüzlerce kilogram para taşınmaya başlandı. Alman vatandaşlar bu gibi ilginç olaylar ile karşılaştı. Almanya, 1920’li yıllarda yaşamış olduğu çok yüksek enflasyon sebebiyle aynı gün içerisinde fiyat değişiklikleri ile karşılaşıyor, birkaç günde fiyatların ikiye katlanmasına şahit oluyordu. Ülkenin parası o kadar çok değer kaybetmişti ki et almak için onlarca kilo ağırlığında banknotlar taşınıyordu.

Ciddi ekonomik kriz yaşayan ülkelerden birisi de Venezuela olarak bizleri karşılıyor. Venezuela, son zamanlarda yaşadığı kriz ile gündemde yer aldı. 2000’li yıllarda %20’nin altında olan enflasyon oranları, 2010’lu yıllarda %20’nin üzerine çıksa da asıl enflasyonun fırlaması 2020’li yıllara doğru görüldü. Enflasyon o kadar çok yükseldi ki sayılarla dahi göstermek zorlaşmaya başladı. Enflasyonun yanı sıra döviz kurundaki artış da bir diğer detay olarak yer aldı. Döviz kurunda yaşanan büyük artışlar Venezuela hükümetinin bol bol sıfır atmasına neden oldu. Ülkede karaborsacılığın yaygınlaşması ve insanların para kullanmak yerine takas yöntemini tercih etmesi bir diğer olay olarak bizleri karşılıyor.

Exit mobile version