Doğru Para

Hava Kontrol Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar, Hava Kontrol Mühendisi Nasıl Olunur, Maaşları Kaç TL

Hava kontrol mühendisi maaşları

Hava kontrol mühendisi maaşları

Hava Kontrol Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar?

Hava kontrol mühendisliği mezunları hava trafik kontrolörü olarak göreve başlamaktadırlar. Hava kontrol mühendisliği mezunlarının iş tanımında; uçuş işlemleri ile alakalı kule hizmetlerini vermek ve hava trafiğinin kontrolünü sağlamak bulunmaktadır.

Uçakların iniş ve kalkışları ile ilgili gerekli yönlendirmeleri hava trafik kontrolörü yapmaktadır. Pilotların öncelikli olarak hava trafik kontrolörlerini dinlemesi gereklidir. DHMİ bünyesinde çalışılabilmektedir.

Hava Kontrol Mühendisi Olarak Görev Yapabilmek İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Hava kontrol mühendisi olarak çalışabilmek için gerekli koşullar aşağıda belirtilmiştir:

Hava Kontrol Mühendisinin Çalışma Şartları Nasıldır?

Hava kontrol mühendislerinin çalışma koşulları aşağıda verilmiştir:

Hava Kontrol Mühendisleri Ne İş Yapar?

Hava kontrol mühendislerinin iş tanımlarına bakıldığında; esas görevleri hava araçlarının bir noktadan başka bir noktaya güvenli bir şekilde uçabilmelerini sağlayan bir meslek grubudur. Hava araçlarının güvenli uçuşlarından, zamanında kalkış yapmalarından ve zamanında iniş yapmalarından sorumlulardır.

Hava trafik kontrolörleri; hava trafiğinin daha hızlı akmasını, havadaki trafiğin bir düzen içerisinde olmasını, hava araçlarının havada emniyetli olmasını sağlamak için bulunmaktadır. Hava kontrol mühendisliği alanında görev yapanların bir kontrol sahası bulunmaktadır. Kendi sahaları içerisinde gerekli kontrolleri sağlarken çeşitli teknolojik araçlardan da faydalanmaktadırlar.

Hava Kontrol Mühendisi Nasıl Olunur?

Hava trafik kontrolörü olabilmek için öncelikle üniversitelerin gerekli bölümünden mezun olunması gereklidir. Ardından KPSS’ye girilmelidir. KPSS P3 puanının yeterli seviyede olması gereklidir. Yeterli seviyede yabancı dil bildiklerinin anlaşılabilmesi için ise TOEFL, YDS ve IELTS gibi sınavlardan aldıkları puanları belgelemeleri gereklidir. Ardından DHMİ’ye başvuru yapmaları gereklidir.

Öncelikle başvuranlar yazılı sınava girmektedirler. O başvuru döneminde alımı yapılacak olan personel sayısının 6 katı kadar kişi yazılı sınava çağırılırken, 3 katı kadar kişi de mülakata çağırılmaktadır. Bu aşamaların başarı ile tamamlanması sonucu ise Ankara’daki eğitim binasına eğitim için başarılı adaylar çağırılmaktadır. Bu adaylar bir buçuk sene sürecek bir eğitime alınmaktadırlar. Sonrasında asıl görevlerine başlayabilmektedirler.

Hava Kontrol Mühendisinin Aldığı Maaş Ne Kadardır?

Hava kontrol mühendisinin aylık ücretine bakıldığında; 2018 yılının temmuz ayında 8.000 TL maaş aldıkları görülmektedir. Hava kontrol mühendisliğini yapanların 2019 yılında aldıkları maaş ise bir önceki yıla oranla %4 zamlanmıştır. Havalimanının yoğunluğuna bağlı olarak alınan ücretlerde de artış yaşanabilmektedir.

Exit mobile version