Doğru Para

POS Bloke Çözümü Nedir? POS Bloke Çözümü Nasıl Yapılır?

pos bloke cozumu POS Bloke Çözümü Nedir? POS Bloke Çözümü Nasıl Yapılır?

POS bloke çözümü, POS cihazı kullanan iş yerlerinin en çok ihtiyaç duyduğu POS işlemlerinden biridir. Bilindiği üzere POS cihazlarında ertesi gün ve blokeli olmak üzere 2 farklı çalışma şekli mevcuttur. İş yerleri kredi kartı ile ödeme aldıklarında bunu ya belirli bir komisyon ödeyerek ertesi gün ya da belirli bir bloke gün sayısının sonunda komisyon ödemeden tahsil edebilirler. POS bloke çözümü dendiğinde, akla doğal olarak ikinci ödeme yöntemi olan blokeli çalışma tipi gelir.

Bankalar, müşterilerine blokeli POS hizmeti sunduklarında kendilerinden komisyon almazlar. Komisyon ödemek yerine kredi kartı ile çekilen tutarları bir müddet bankada tutma beyanı veren iş yerleri, ödemelerini banka ile yapılan anlaşma gereği vade sonunda alırlar. Bankaların uyguladıkları bloke POS gün sayısı 30 ile 60 gün arasında değişmektedir. POS bloke çözümü ise belirlenen bu vadenin önceden bozularak paranın hesaba aktarılmasıdır.

POS bloke çözümü nasıl yapılır diye merak ediyorsanız; size sunacağımız yöntemlerden birini kullanarak paranızın aynı gün hesaba geçmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki blokedeki POS tutarını çözdüğünüzde banka, sizden belirli bir komisyon alacaktır. POS bloke çözüm masrafı genellikle biriken tutarın %2’si ya da %3’ü kadardır. Bu kesintiyi kabul etmeniz durumunda POS bloke çözüm talebinde bulunabilirsiniz. Dilerseniz banka şubesine giderek blokedeki alacaklarınızın peşin olarak ödenmesini talep edebilirsiniz. Bankalar, bu gibi işlemleri kendi hazırladıkları hazır formlar aracılığıyla yapmaktadırlar. Bankanın size ileteceği formu doldurup imzalayarak POS bloke çözüm işleminizi başlatabilirsiniz. Bazı bankalar, müşterilerine bu hizmeti internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden sunarlar. İnternet bankacılığının ilgili bölümünden POS bloke işlemini başlatarak paranızın hesabınıza nakit olarak aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem öncesinde size kesilecek tutar ve hesaba geçecek net tutar ile ilgili bilgiler sunulur, kabul etmeniz durumunda paranız anında hesabınıza geçer.

Bloke POS çözümü için kullanılan bir diğer yöntem de talimat yöntemidir. Bu yöntemde kendi hazırlayacağınız ve bankaya hitaben yazıp imzalamış olduğunuz bir talimatla POS blokesindeki tutarın hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz. Bankaya mail ya da faks yoluyla talimatınızı iletebilirsiniz. İşlemle ilgili banka personeli sizi sistemde kayıtlı telefonunuzdan arayarak işleme onay verip vermediğinizi öğrenir ve işlem onayının ardından sistem girişlerini sağlar. Sistem girişleri tamamlandıktan sonra paranız ilgili hesaba aktarılır.

POS Bloke Çözüm Ücretleri Ne Kadar?

Bankalar, POS bloke çözüm ücretleri konusunda farklı oranlar kullanabilmektedirler. Bu oranlar, normal şartlarda müşterilere sunulan komisyon oranlarından daha yüksektir. Özetle POS blokesinde biriken tutarın çözülerek hesaba aktarılması, normal şartlarda ertesi gün komisyonlarından daha yüksektir. Bu maliyete katlanmak istemiyorsanız vade sonuna kadar beklemeniz gerekir. Ne var ki acil bir ödemeniz olduğunda, ödemeniz gereken çekin vadesi geldiğinde ve buna benzer durumlarda bu maliyete katlanmak zaruri olabilmektedir. Zaten POS bloke çözümü genellikle bu gibi durumlarda kullanılan bir vade bozma yöntemidir.

Exit mobile version