PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Ev Hanımlarına Mikro Kredi Veren Bankalar ve Kuruluşlar

Ev Hanımlarına Mikro Kredi Veren Bankalar

Ekonomik durumu iyi olmayan ev hanımlarına küçük giderlerini karşılamak ya da küçük çaplı bir yatırım yaparak iş kurmaları için verilen destek mikro kredidir. Ev hanımlarına mikro kredi veren kuruluşlar, ev hanımlarına iş imkanı sağlamak ve iş yaşamına katkı sağlamamak amacıyla bu imkanı sunmaktadır. Çeşitli vakıflar tarafından verilen mikro kredi miktarı 1000-2000 TL arasında değişmektedir.

Mikro kredi miktarı yapılacak işin hacmine göre değişmektedir. İş planı görevlilere sunulduktan sonra görevliler tarafından değerlendirilmekte ve olumlu sonuçlanan proje ödemeleri 3 günlük görüşmelerin ardından başvuran kişiye yapılmaktadır.

Ödemeler bir yıl içinde haftalık olarak gerçekleştirilmektedir ve ödemelerin düzenli yapılması halinde bir yılın sonunda daha yüksek miktarda kredi çekilebilmektedir.

Kendi ayakları üstünde durarak ihtiyaçlarını karşılamak isteyen ev hanımlarına mikro kredi veren 3 tane kuruluş vardır:

  • Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı
  • Türkiye İsrafı Önleme Vakfı
  • Türkiye Grameen Mikro Finans Programı

Gerekli şartların sağlanması halinde bu kuruluşlara başvuran her ev hanımı mikro kredi alabilir.

Ev Hanımlarına Mikro Kredi Nasıl Alınır

evhanimkredi Ev Hanımlarına Mikro Kredi Veren Bankalar ve Kuruluşlar

Ev hanımlarına istihdam sağlamak amacıyla verilen mikro krediyi almak için 5 ev hanımı bir araya gelmelidir.  Evlerinde küçük ölçekli işler yapıp bütçelerine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarına mikro kredi nasıl alınır?

  • Krediye başvuran 5 kişi aynı bölgede ikamet etmelidir.
  • Krediye başvuran kişiler arasında herhangi bir akrabalık bağı olmamalıdır.
  • Herhangi bir yaş şartı yoktur. 18 yaşını dolduran herkes başvurabilir.
  • Başvurular Türkiye Grameen Mikro Finans Programı’nı arayarak yapılmakta ya da il özel idaresine giderek bizzat başvuru yapılmaktadır.
  • Başvuru yapıldıktan sonra görevliler başvuran kişinin evinde incelemeler yapılır.
  • Eğer iş planı uygunsa ve kredi onaylanırsa 3 günlük bir eğitimin ardından kredi verilmektedir.
  • Mikro kredi başvurusu sırasında kişiden herhangi bir gelir belgesi veya kefil istenmemektedir

Ev Hanımlarına Mikro Kredi Nedir?

İş hayatına atılmak isteyen çalışmayan kadınlara küçük çaplı bir sermaye sağlamak amacıyla verilen mikro kredi son zamanlarda oldukça ilgi görmektedir. Peki ev hanımlarına mikro kredi nedir?

Mikro kredi, devlet destekli bir kredi olup çalışmayan kadınlara verilmektedir. İlk etapta 1000 TL olarak belirlenen kredi girilen işin başarı durumuna ve ödemelerin düzenli yapılıp yapılmadığına göre arttırılabilmektedir.

Başvurmak için 5 kişinin birleşerek bir iş planı sunması gerekmektedir. Bunun yanında gerekli eğitimi alan ve yoksulluk şartını sağlayan herkes krediye başvurabilir. Krediye başvurmak için birleşen beş kişi yetenekleri doğrultusunda bir iş planı belirleyerek aşağıdaki işlerden herhangi birini yapabilirler:

  • Ev yemekleri
  • Terzilik
  • Dikiş, nakış
  • El işi ürünleri
  • Tatlı üretimi
  • Halı kilim dokuma
  • El işi dokumaları.
  • Organik manav

Mikro Kredinin Sunduğu Ayrıcalıklar

Ev hanımları küçük çapta kredi alarak bu krediden en iyi şekilde faydalanabiliyor ve bu konuda kendini istediği yönde geliştirebiliyor. Ev hanımlarına verilen bu kredi ile birlikte hanımlar pek çok konuda avantaj sahibi oluyor. Bunlardan birisi kendi işini kurup tecrübe elde etmesi. Kadınlar mikro kredi ile birlikte küçük çapta girişimcilik yaparken aynı zamanda kendini de geliştirmiş oluyor. Girişimcilik ister küçük ister büyük olsun kişi bu konuda kendini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyor ise o işte daha başarılı olur. Eğer ilk iş yeterince başarılı olmazsa insan bir dahakine hatalarından tecrübe alarak daha başarılı bir şekilde iş uygulayabilir.

Kadınlar, bu iş ile birlikte kendi gelirlerini elde ediyorlar. Zaten bu işin en büyük avantajlarından birisi de bu olmakta. Alınan mikro kredi ile birlikte işe yapılan yatırım ve sonrasında elde edilen kazanç ev hanımlarının bu konuda önemli adımlar atmasına yardımcı oluyor. Kredi, bir başlangıç olurken devamı girişimcinin hareketlerine göre gelişiyor.

Kadınlara verilen mikro kredi ile birlikte girişimciliğe adım atan kadınların elde ettiği faydalardan birisi işin daha da büyümesi. Eğer bir kişi iş kuruyor ise ve o işi özenli bir şekilde yapıyor ise etkili pazarlama taktiği ile birlikte işin daha çok büyümesi mümkün olabilir. İş büyüdükçe elde edilen gelir artar ve o iş daha ciddi bir hale gelir. Bu sayede etkili bir iş modeli kurulmuş olur.

KREDİ ÇEKERKEN ÖDENEN MASRAFLAR

Kredi çekmek isteyin bir kimsenin zihnini ilk meşgul eden sorular kredinin dönüşünde ki ödenek masraflarıdır. Birincisi dosya masrafıdır.

Kredi oluştururken göze gelen en önemli masraftır.  Konut kredilerinde 500-2.000 TL arasında farklılık gösteren fiyatlarda sabit olarak alınabildiği gibi kredi tutarından bakılarak ona oranla da alınabilir. Örneğin %1 dosya masrafı oranı belirleyen bir bankadan 250.000TL tutarında kredi çektiğinizde 2.500 TL dosya masrafı ödemeniz gerekir.  Bankaların dosya masrafı olmadan kredi ürünleri bulundursa da karlılığı korumak açısından bu ürünlerde faiz oranı, dosya bedeline göre daha fazla gelebilir. İhtiyaç kredilerinin dosya masrafları konut kredisinin dosya masrafına göre daha azdır. İkinci olarak ise komisyona yapılan masraf vardır.

Konut kredilerinde bankaların faiz oranını düşürerek toplam harcamayı azaltmak sebebiyle önden çıkardıkları masraftır. Genellikle kredi tutarının belirli bir oranı olarak konuşulur, mesela %1 ya da %2 gibi. Düşük faiz oranıyla kredi aldığını düşünen kimse bu nokta da çok dikkatli olmalıdır. Çünkü bazen aldıkları kredi faizinden çok farkında olmadan komisyon öderler. Komisyon kredi çekerken zorunlu olan bir şey değildir. Tüketici her zaman komisyonsuz kredi talep edebilir. Üçüncü olarak ekspertiz ücreti gelir.

Bankalar ev kredisi alırken şöyle bir yol izler. Evin gerçek değerini öğrenmek için bir ekspertiz kurumuyla çalışır. Çalıştıkları bu kuruluşun ücretini de tüketiciye yansıtmaya kalkar. Diğer kredi masrafları daha sonradan alınırken ekspertiz ücreti kredi çekmeyi talep edilince alınır. Sebep olarak da başta evin ekspertiz tarafından denetleneceğinden ve masraf çıkaracağından dolayıdır. Ve işin kötü yanı eğer kredi süreci ilerlemezse ve krediniz iptal edilirse banka bu ekspertiz ücretini size geri ödemez. Ekspertiz ücreti 350 ve 750 arasında değişim gösterir. Dördüncü olarak ise ipotek tahsis ücretidir.

Banka bu süreçte 200 ila 350 lira arası ipotek ücreti tahsis etmektedir. Krediyle alınan konut kredisi için bu ücret alınmamaktadır. Ancak banka evrak veya çalışan ücreti tahsil edebilir ipotek ücreti her bankada uygulanan bir ücret değildir. Beşinci olarak erken ödeme cezası vardır.

Eğer tüketici bankanın belirlediği tarihten daha erken ödeme yaparsa ceza işlenir. Yasaya göre tüketici %2’sini ödemeden fazlasını aşamaz. Bu ücreti bankanın alabilmesi için sözleşmede bunu belirtmiş olması gerekir. Altıncı ise hesap işletim ve ekstra gönderim ücretidir.

Kredi ödemeleri sürecinde banka adına açılan hesap için alınan ücrettir. Genelde ayda bir ödemesi gelmektedir.Dask olarak bilinen aslında tek zorunlu sigortadır. Dask zorunlu deprem sigortasıdır bunu her konut kredisi çekenler yaptırmak zorundadır. Bankadan bankaya değişen bir durum değildir yasal zorunluluğu olan bir sigortadır. Sekizinci masraf ise konut sigortasıdır.

Konut kredilerinde tüketicinin alacağı konutu doğal afet, hırsızlık, çeşitli sebeplerden oluşan zarar gördüğü durumlarda karşı kesinlik altına alır. Konut sigortası yasa gereği kredi harcanırken yaptırılması zorunlu bir sigorta kategorisinde değildir. Buna rağmen kredinin ana güvencesi satın alınan ev olacağı için çoğu banka kredi kullandırırken konut sigortası yaptırılmasını müşteriden isteyecektir. Tüketiciler istedikleri takdirde evlerin sigortalarını kredi kullandıkları banka harici bir kurumdan yapabilirler. Konut sigortası senelik primi konutun durumunu, niteliği ve sigorta yapan kurumun teklif kapsamına göre farklılaşacaktır, ancak senelik ortalama 100-150 aralığında bir ücret düşünülmüştür. Dokuzuncu olarak hayat sigortası gelir.

Yaşam sigortası fazlası banka doğrulusunda kredi tüketiminde yaptırılması dilenen fakat kanun gereği tüketicinin yaptırmak mecburiyetinde olmadığı veyahut arzuladığı değişik bir firmadan yaptırabileceği bir sigorta çeşididir. Yaşam sigortasının değeri, kredi kullanan bireyin vefatı halinde kalan borcun bankada korunması manasına gelir. Bu yüzden tüketicinin aileye kredi borcu bırakmamak için yaptırdığı sigorta çeşididir. Ancak yasa gereği sigortayı yaptırıp yaptırmamak tamamen müşteriye kalmış bir durumdur. Diğer bir ödenek ise ferdi kaza sigortasıdır.

Ferdi kaza sigortası çoğu banka tarafından kredi kullanılırken istenilen ve kaza durumlarında kişinin zararlarını güvence altına alan bir sigorta çeşitidir. İhtiyaç ve konut kredisi için yaptırılması zorunlu değildir. Ancak bankalar bu sigortayı müşterilerine önermektedirler.

Yoruma kapalı.