Her yıl yeni bir iş fikri ön plana gelirken ve popüler olurken, son yıllarda oldukça revaçta olan besi çiftliği, kendi işini kurmak isteyenler için iyi bir fikir olabilir. Elbette ki bu işi kurabilmek için de bazı bilgilere ve tecrübelere sahip olmak gerektiği gibi, bu konuda daha önce hiçbir deneyimi olmayan genç girişimcilerinde sektöre atılabilme imkanı bulunmaktadır. Önemli olan destek, hibe ve devletten alabileceğiniz diğer krediler ile doğru bir adım atmaktır. Tabi ki bir miktar sermayenizin de olması gerekmektedir. İlk olarak, besi çiftliği kurabilmek için girişimcilere verilen desteklerden bahsedelim. Daha sonra da sektör ile alakalı konulara yer vererek, sizlere yardımcı olalım.
Besi Çiftliği İçin Destek Kredisi ve Hibe
Destekten kredi ya da hibe alabilmek için, elbette ki bazı şartların taşınması gerekmektedir. Ancak bu şekilde, geri ödemeli ya da ödemesiz olarak kredilerden faydalanabilirsiniz. Alınan hibelerin yanı sıra faizsiz olarak kredi alma imkanlarınızda bulunmaktadır. Faizsiz destek kredileri ve hibeler hakkında bazı bilgiler ve bu avantajlardan yararlanabilmek için koşullardan bazıları şunlardır.
- Kurmak istediğiniz besi çiftliğine göre farklı şartlar bulunmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvanlara göre farklı şartlar karşınıza çıkabilmektedir.
- Arazi ve hayvan sayısı, sizlere hibe verecek kurumun şartlarını taşıması gerekmektedir.
Kurulacak mekan ve konum bu konuda önemli olurken, kurumun resmi web sayfası üzerinden detaylar alınabilmektedir. - Kullanılacak hibe ise yukarıda yer alan şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı girişimcilere 100.000 TL imkan sunulurken, daha büyük bir çiftlik için ise 1.000.000 TL’ye destek alabilmek mümkündür. İsteğinize göre hibenin yanı sıra faizsiz kredi alabilmekte mümkün oluyor.
- Bu konudaki en önemli kriterlerden birisi teşviklerdir. Eğer çiftliği kuracağınız bölge yüksek teşvik oranlarına sahipse alacağınız hibe ve krediler daha yüksek miktarlarda olabilmektedir.
Hibe ve Kredi Nasıl Alınır?
İlk olarak KOSGEB veri tabanında kaydınız bulunması gerekmektedir. Elbette ki daha sonra başvuru gerçekleştirerek, gerekli eğitimleri almanız gerekmektedir. Eğer ki bu eğitimler başarı ile tamamlanırsa, sizlere girişimcilik belgeleri verilecektir. Bu belgeler ile birlikte size uygun olan hibe ve kredilere başvuru yapabilirsiniz. Başvuru formu, KOSGEB resmi web sayfasında yer alırken, kurulacak iş için de detaylar yine ora da sizlere sunulanlar arasındadır. Yukarıda 1.000.000 TL’ye kadar destek alabileceğinizden bahsetmiştik. Elbette ki işinize göre verilecek rakamlar değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda proje destek için uygun bulunmayabilir.
İş Kurma Maliyeti
Aslında en zor iş, kurulacak işin maliyetini çıkarmaktır. Çünkü bir besi çiftliği birçok farklı giderin olduğu projeler ile hayata geçmektedir. İnşaat giderleri, depo yapılması, zemin etütleri, su kaynaklarının hazırlanması, canlı hayvanların hazırlanması, yem depoları, yem hazırlama makineleri, traktörler, süt sağım ekipmanları, çevre teli, çatılar, ofis gibi birçok farklı gider kalemi vardır. Ortalama bir rakam verecek olursak günümüzde 50 büyükbaş hayvanın barınacağı bir besi çiftliği için en az 1.000.000 TL sermaye gerekmektedir. Başlangıç sermayesi olarak elbette ki kurulacak arazinin satın alınması ya da kiralanması, arazi üzerine kurulacak yapının giderleri yeterli olacaktır. Tabi ki daha önceden büyük ya da küçükbaş hayvanların alım satımında da görüşmeler yapılarak, kesin bir sonuca varılması gerekmektedir. Bazı ekipmanlar çok acil olmadığından; bu ekipmanların satın alınması ileri ki zamanlara planlanabilir. Öncelikli olarak proje hazırlandıktan sonra diğer aşamalara geçebilirsiniz. Yapılacak yatırımların ve alınacak malzemelerin listelerini çıkarmak ikinci olarak yapacağınız iştir.
Tüm işler için bu geçerli olsa da bezi çiftliği için daha büyük bir öneme sahiptir. Mutlaka çiftlik kurulumda planlı hareket etmek gerekir. Aşama aşama gidilmeli, yapı ve ekipmanların öncelikleri belirlenmeli ve öncelik sırasına göre faaliyetler ve satın almalar yapılmalıdır. Aksi takdirde sermayeniz yetmeyebilir, sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Besi Çiftliği Kurulumu İçin Gerekli Belgeler
- Başvuru formu
- SGK kaydı
- İmza sirküleri
- Çalışan sayısına göre, işletme belgesi ve iş yerim hekim belgesi
- İtfaiye raporu
- Tehlikeli maddeler zorunluluk sigortası
- İmar durum belgesi
- Arazi sizin ise tapu değil ise kira kontratı
- Yapının kullanımı için alınmış izin belgesi
- Ruhsat eki
- Mimari proje
- Kapasite bilgileri
- İş akış şeması
- Çevre düzenlemesi, kirliliği ve diğer tedbirler için raporlar
Yoruma kapalı.