Broiler, yani etlik piliç yetiştiriciliği ülkemizde sözleşmeli (fason) olarak yapılan işlerden birisidir. Ülkemiz bu alanda oldukça gelişmiş bir ülkedir ve etlik piliç üretimi dünya standartlarının üzerinde yapılmaktadır. Bu iş ile ilgili bazı farklı çalışma tarzları olsa da çok büyük bir oranda (%95 üstü) sözleşmeli olarak yapılmaktadır.
Sözleşmeli Broiler Yetiştiriciliği Nedir?
Ülkemizde beyaz et sektöründe faaliyet gösteren oldukça büyük firmalar vardır. Bu firmaların çalışma tarzı sözleşmeli yeni fason üretime dayanmaktadır. Bu üretim modelinde eğer uygun bir çiftliğiniz varsa bu alanda faaliyet gösteren firmalar ile sözleşme yapıyorsunuz ve anlaşıyorsunuz. Firma size civciv, yem, aşı ve ilaç gibi girdileri kendisi sağlıyor. Aynı zamanda size teknik destek veriyor. Sizin yapmanız gereken en uygun şekilde ve en verimli şekilde hayvanlara bakmak oluyor.
Tabi ki bu işi yapabilmek için uygun bir çiftliğe ihtiyacınız olacaktır. Bunun için birçok farklı proje ve seçenek olabilir. Fakat firmaların aramış olduğu bazı standartlar vardır. Bu standartlara uygun yapacağınız bir çiftlik ve kümesler ile bu işe başlayabilirsiniz.
Broiler Çiftliği Maaliyetleri
Bu tamamen sizin yapacağınız çiftliğin ve kümeslerin kapasitesi, büyüklüğü ve kullanılan ekipmanlar ile alakalı bir durumdur. Kısaca maliyetlerden bahsedeceğim. Öncelikli olarak bir arsa almanız gerekecektir. Arsanın büyüklüğüne göre kapalı alan izni çıkmaktadır ve siz kümesi bu alana inşa edebilirsiniz. Örnek olarak 10.000 metrekare bir arsa üzerine birçok yer 4.000 metrekare kapalı alan izni vermektedir. Sizin asıl üretimi yapacağınız alan burasıdır.
Arazi ve Ruhsat Maliyetleri
İlk olarak arsanız yoksa bir arsa masrafı vardır. Bu yapacağınız yere göre çok değişilik gösterir. Dönüm başına 1.000 TL olan yerlerde vardır. 40.000 TL olan yerlerde vardır. O nedenle bu madde üzerinde çok durmayacağız. Uygun arsayı bulduktan sonra yapmanız gereken ise gerekli izinleri, ruhsatları almaktır. Yine 4.000 metrekare bir kümesi düşünürsek yaklaşık olarak 60.000-70.000 TL bu ruhsat ve izinlere gitmektedir.
İnşaat Maliyetleri
Gerekli ruhsat ve izinler alındıktan sonra kümesin inşaatına başlayabilirsiniz. Taban uygun şekilde betonlanmış şekilde, 4 duvar ve üzeri çatı şekilde inşa edilmektedir. Tabi ki duvarlara bazı ekipmanlar yerleştirilmektedir. Bu nedenle projede ayrıntılı olarak hepsi gösterilmeli ve kaba inşaat ona göre yapılmalıdır. Her bir kümes için kapalı alanın 2.000 metrekare civarında olması önerilmektedir. Yani 4.000 metrekare için gerekli izinleri aldıysanız 2.000 metrekare alana sahip 2 kümes yapmanız daha doğru ve mantıklı olacaktır. Kaba inşaat yaklaşık olarak 100.000-150.000 TL tutmaktadır.
Çatı ve Ekipman Maliyetleri
Kümesin kaba inşaatını tamamladıktan sonra sıra çatıya ve ekipmanlara gelmektedir. Çatı için günümüzde sandviç panel en çok tercih edilendir. Çünkü yalıtımı güzeldir. Ekipman olarak ise pad, buffle, minimum fan, maksimum fan, yemlik, suluk başlıca kullanılan ekipmanlardır. Tek kümes yani 2.000 metrekare bir kümes için düşünürsek çatı ve ekipman yaklaşık olarak 300.000-500.000 TL arasında değişmektedir.
Bu işlemlerden sonra yapmanız gereken başka işlerde vardır. Su için artezyen gerekmektedir. Ayrıca trafo, jeneratör, traktör, çevre teli, çevre betonu, imha çukuru, rögar sistemi gibi işler içinde yaklaşık 100.000-150.000 TL masraf olmaktadır.
Bunların dışında bu işin çok ince detayları vardır. Biz sizlere kabaca bilgi vermekteyiz. İş ile ilgili aklınıza takılan ve bilgilenmek istediğiniz konu varsa aşağıdaki yorum bölümünden yazabilir ve sorabilirsiniz.
Etlik Piliç Yetiştiriciliği Kazanç
Bu sizin firma ile yapmış olduğunuz anlaşmaya bağlıdır. Birçok firma size bir taban fiyat vermekte ve performansınıza göre bu taban fiyat artmakta ve azalmaktadır. Firmalar sizin teslim ettiğiniz toplam canlı ağırlığa göre taban fiyat belirlemişlerdir. EPEF, FCR (Yem Dönüşüm Oranı), ADG (Günlük Gramaj Alımı), ölüm oranı gibi bazı performans kriterlerine göre bir fiyatlar değişmektedir.
Şimdi 2.000 metrekare bir kümes için yaklaşık hesap yapalım. Hesaba geçmeden önce şunu net olarak belirteyim. Bu rakamlar çok fazla değişkenlik gösterebilir. Biz sadece ortalama bir rakam vermeye çalışıyoruz. Bu kümese yaklaşık olarak 35.000 civciv gelecektir. Bu civcivlerden 33.500 tanesini teslim ederseniz ve ortalama 2.400 gram canlı ağırlığa sahip olursanız, 80.400 kg canlı ağırlık teslim etmiş olursunuz. Ortalama fiyatlar şu anda kilogram başına 0.65 TL’dir. Yani 52.260 TL gibi bir kazanç görünmektedir. Kış ve yaz dönemine göre; dönemlik maliyet 20.000-35.000 TL arasında değişmektedir. Bu hesaplar ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Etlik piliç yetiştiriciliği ciddi yatırım maliyeti olan ve sonrasında da ciddi yatırım ve ilgi gerektiren bir iştir. Oldukça kapsamlı bir iştir. Biz sizlere çok kısa bilgi vermiş olduk. Bu işe girmek istiyorsanız detaylı fizibilite çalışması yapmalı ve uzmanlara danışmalısınız.
Yoruma kapalı.