PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

2022 Sözleşmeli Çavuş ve Onbaşı Şartları ile Maaşları

Türk Silahlı Kuvvetleri, personel ihtiyacını karşılamak için zaman zaman alımlar yapmaktadır. Bu alımlardan birisi de sözleşmeli çavuş ve sözleşmeli onbaşı şeklinde yapılır. Alım için öncelikle duyuru yapılır ve gerekli olan şartlar açıklanır. Bu şartlara göre adaylardan başvurular alınır ve bir takım sınavlar yapılır.

Sınavlardan başarılı olanlar ise eğitime alınır. Eğitimi de başarı ile tamamlayan kişiler TSK bünyesinde görev yapmaya başlar. 2019 yılında yapılacak olan alımlar için henüz takvim belli değildir. Bunun için MSB ve TSK’nın sitelerini takip edebilirsiniz.

Sözleşmeli çavuş ve onbaşı alımlarında uygulanan prosedürler genel olarak aynı olsa da bazı farklılıklar da mevcuttur. Özellikle başvuru şartları ve göreve başlandıktan sonraki maaşlar, en belirgin farklar arasındadır.

Sözleşmeli Çavuş ve Onbaşı Başvuru Şartları

Sözleşmeli çavuş ya da onbaşı olabilmek için gerekli olan başvuru şartları şu şekildedir.

  • T.C. vatandaşı olmak.
  • Uzman onbaşı başvurusu yapacak olan kişilerin en az ortaokul/ilköğretim ya da dengi bir okuldan, uzman çavuş başvurusu yapacak olan kişilerin ise lise ya da dengi bir okuldan mezun olması.
  • Askerliğini er ya da erbaş olarak yapmış ya da yapıyor olmak.
  • Askerliğini tamamlayan adayların terhis oldukları tarihin üstünden 5 yıl geçmemiş olması.
  • Askerlik hizmetini yaptığı esnada başvuru yapan kişilerin, birlik komutanlarından “uzman erbaş olur” kararı alması.
  • Başvuru yapılan yılın ilk günü olan 1 Ocak tarihi itibari ile adayların 27 yaşını bitirmemiş olması.
  • Askeri öğrencilikle ilişiğinin kesilmemiş ya da daha önceden TSK’da görev yaparken farklı nedenlerden dolayı ayrılmamış olmak.
  • Milli Güvenlik Kurulu tarafından devlete tehdit olarak nitelendirilen yapı ya da örgütler ile bağlantısı olmamak.
  • Adli sicilinin temiz olması.
  • Vücut yapısının bu görev için uygun boy ve kiloda bulunması.

Yukarıda yer alan şartları sağlayan kişilerin başvuru yapmalarının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu aşamadan sonra ise adayların yapılacak olan sınavlardan başarılı olması gerekiyor. Sınavlar farklı kademelerden oluşmakta ve daha sonra bunların tamamı birlikte değerlendirilmektedir.

Adaylar, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacak olan sınav merkezlerine davet edileceklerdir. Buraya gelirken, yine bakanlık tarafından açıklanan belgelerin de hazır bir şekilde getirilmesi gerekiyor. Adaylar geldiklerinde bu belgeler kontrol edilecek ve eksiği bulunmayanlar sınava alınacaktır.

Eksiği bulunanlara ise zamana bağlı olarak evrakları tamamlama süresi verilecektir. Verilen sürede evrakları tamamlayan kişiler de sınava kabul edilecek. Bu aşamadan sonra ise fiziki kontrol yapılacak ve adaylardan istenen boy ve kiloda olanlar sınava devam edecektir.

Adaylar ilk olarak yazılı sınava girecek ve burada 5 adet açık uçlu soruyu cevaplandırmaları istenecektir. Sorulardan 3 tanesi matematik, 1 tanesi Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi, sonuncusu da özgeçmiş hakkındadır. Her soru 20 puan olup sınavın tamamı 100 üzerinden değerlendirilecektir.

Yazılı sınavın ardından ise FYT yani fiziki yeterlilik testi yapılacaktır. Burada adaylardan kılavuzda belirtilen sayılarda hedef koşusu, şınav ve mekik gibi hareketleri yapmaları istenecektir. Bu aşamanın tamamlanma süresi, elde edilecek puan ile direkt ilişkilidir. Bundan dolayı adayların hazırlıklı gelmeleri çok önemlidir.

Son olarak ise mülakat uygulaması vardır. Burada adayların en az 70 puan almaları gerekiyor. Daha düşük puan alan adayların diğer sınavlarına bakılmadan burada elenmeleri söz konusudur.

Yapılan bütün sınavlar birlikte değerlendirilecek ve yeni bir puan oluşturulacaktır. Böylece alımlar bu puana göre yapılacak ve adayların sınavı kazanıp kazanamadıkları belli olacaktır.

Sözleşmeli Çavuş Maaşları

Sözleşmeli çavuş maaşları, 4.500 TL ile 6.500 TL arasında değişmektedir. Fakat bu rakam ana maaş olup bunun yanında farklı tazminatlar ve ek ödemeler de mevcuttur. Bunlar ise kişinin görevine ve görev yaptığı yere göre farklılık göstermektedir. Görev yerine bağlı olarak alınan maaşların çok daha yüksek olması söz konusudur. Örnek vermek gerekirse yurt dışında görev yapan bir uzman çavuşun maaşı yaklaşık olarak 10.000 TL seviyelerine ulaşabilir. BU RAKAMLARIN GÜNCELLİĞİ RESMİ MAKAMLARDAN TEYİT EDİLMELİDİR, YAZININ YAZILDIĞI TARİH İTİBARİYLE GÜNCEL OLMAYABİLİR.

Bilindiği gibi, Asgari ücret 2022 yılı için 4.253 TL olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanı tarafından resmen açıklandı. Günlerdir 2022 yılı için geçerli olacak olan asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleyen çalışan kesimi 2022 yılı için belirlene 4.253 TL’lik net asgari ücreti memnuniyetle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücretin 4250 TL olacağını açıkladı. Erdoğan, asgari ücret için işverenden artık gelir ve damga vergileri alınmayacağını söyledi.

Sözleşmeli Onbaşı Maaşları

Sözleşmeli onbaşı maaşları ise 4.900 TL ile 7.000 TL arasında değişmektedir. Burada da aynı şekilde yapılan görev ve görev yeri etkilidir. Doğuda ya da yurt dışında etkin bir şekilde görev yapan askerlerin aldıkları maaşlar, tazminatlar ve diğer ek ödemeler ile birlikte 8.000 TL seviyesine ulaşabilir. Batıdaki bir ilde görev yapanların maaşları ise 5.500 TL seviyelerindedir. BU RAKAMLARIN GÜNCELLİĞİ RESMİ MAKAMLARDAN TEYİT EDİLMELİDİR, YAZININ YAZILDIĞI TARİH İTİBARİYLE GÜNCEL OLMAYABİLİR.

Sözleşmeli Çavuş Görevleri

Sözleşmeli çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde erbaşlar sınıfında ikinci yüksek rütbe olarak bizleri karşılıyor. Bu rütbeye sahip askerlerin gerçekleştirmiş olduğu pek çok görev bulunuyor. Bunlardan birisi kendisinden alt kademeye sahip olan askerlerin düzenini sağlamak ve erler ile subay ve astsubaylar arasındaki ilişkiyi düzenlemek. Savaş görevlerini yerine getirmesiyle de bilinen bu askerler, nişancı ve sürücü olarak da görev alabiliyor. İletişimi sağlamada önemli bir rol oynayan sözleşmeli çavuş, düşman araçlar ile mücadele etme konusunda da tecrübeli insanlar olarak bizleri karşılıyor. Araç bakım ve onarım yapmak, nöbet hizmetlerini düzenlemek ve üssün güvenliğini sağlamak gibi durumlardan da çavuşlar sorumlu olabiliyor.

Sözleşmeli Onbaşı Görevleri

Onbaşı, kendi birliğinin amiri ve çavuşun yardımcısı olarak görev yapar. Onbaşının yapmış olduğu görevlerden birisi birliğin içindeki disiplini korumak. Kendi yönettiği birliğin bir düzen içerisinde olması ve kurallara uyması adına çalışmalar düzenleyen onbaşı, bu konuda etkili bir rol oynamaya çalışır. Onbaşının yapmış olduğu bir diğer görev birliği savaşa hazırlamak. Birliğin tecrübeli bir ekip olabilmesi için bu konuda askerlerin gelişmesini sağlayan onbaşı, emrinde olduğu birliğe yapacağı antrenmanlarla onların bu konuda bilgili olmasında etkili olmaya çalışacak. Bunun yanı sıra onbaşının diğer görevleri arasında birliği sevk ve idare etmek ve araçların bakımını yapmak gibi çeşitli görevleri bulunuyor.

Yoruma kapalı.