PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Arttırılmış Gerçeklik Geliştiriciliği Nedir, Ne İş Yapar, Maaşı Nedir?

Arttırılmış Gerçeklik Geliştiriciliği Nedir, Ne İş Yapar?

Arttırılmış gerçeklik geliştiriciliği; cisim tanıma özelliği sayesinde sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilebilmesini kapsamaktadır. Bunun için arttırılmış gerçekliği tanımlayabilecek bir cihaza ve internet erişimine ihtiyaç duyulmaktadır.

Cihazlar yüklü olan uygulama sayesinde nesneleri tanımlayabilmektedir. Arttırılmış gerçekliğin kullanıldığı alanlardan bazıları şunlardır:

  • Pazarlama alanında kullanılan bir teknolojidir. Markanın akılda kalıcılığını arttıran, tüketicilerin istenen hizmete daha rahat ulaşabilmesini sağlayan bir hizmettir.
  • Sinema alanında sıklıkla bu özellik kullanılmaktadır.
  • Cihazların kurulumlarında ve tamir işlemlerinde arttırılmış gerçeklik özelliği kullanılmaktadır. Böylece cihaz tamiri yapabilmek için el kitapçıklarının okunmasına gerek olmamaktadır.
  • Evlerin dekore edilmesi sırasında kullanılabilmektedir. Boş bir evde eşyaların nasıl durabileceği kestirilememektedir. Ancak bu teknoloji sayesinde bu önceden bilinebilmektedir.

Alışveriş ve Perakende Uygulamaları İçin Arttırılmış Gerçeklik

Alışveriş uygulamaları için arttırılmış gerçeklik kullanılmaktadır. Bakıldığında gelişen teknoloji ile beraber satışları arttırabilmek için birçok firma arttırılmış gerçeklik özelliğini kullanmaktadır. Bunu ilk kullananlardan biri IKEA firmasıdır. Dolayısı ile ilk olarak mobilya sektöründe kullanılmıştır.

İlerleyen zamanlarda ise; elektronik ev aletleri, dekorasyon eşyası, araba markası gibi alanlarda da kullanılmıştır. Arttırılmış gerçekliğin mobil alışveriş uygulamalarında kullanılması ile beraber; insanların alışveriş yaparken aldıklarının boyutlarını kestirememesi durumunun önüne geçilmiş olmaktadır. Bu sayede online alışverişlerde beğenilen ürünler eve geldiğinde ürünün boyutlarının sanılandan farklı olması durumu yaşanmamaktadır.

Endüstriyel Alanda Arttırılmış Gerçeklik Kullanımı

Endüstriyel arttırılmış gerçeklik uygulamaları, özellikle sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Sanayi sektöründe üretim ve bakım aşamaları içerisinde karşılaşılan bazı çözülmesi zor olan teknik problemlerin çözülebilmesi için kullanılmaktadır.

Arttırılmış gerçeklik modu ile problemler görüntülendiğinde, sonrasında hızlı sonuçlar elde edilerek gerekli çözümler üretilebilmektedir. Fabrika ortamlarında bu teknolojiyi kullananlara örnek vermek gerekir ise; Boeing, General Electric, Bosch gibi firmalardır. Microsoft HoloLens AR destekli giyilebilir akıllı gözlükler ise sahada kullanılmaktadır. Anlıkbir binada tamirat gerektiren bir durum olduğunda; duvarların arkasındaki elektrik ve su tesisatı borularının görülebilmesi ve müdahalede bulunulabilmesi AR teknolojisi ile mümkün olmaktadır.

Oyun ve Eğlence Alanında Arttırılmış Gerçeklik Kullanımı

Eğlence için arttırılmış gerçeklik uygulaması, bu teknolojinin en sık kullanıldığı alanlardan biridir. Günümüzde mobil cihazlar oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bununla beraber de arttırılmış gerçeklik adapte edilerek mobil oyunlar tasarlanmaktadır.

Bunlara bir örnek vermek gerekir ise; PokemonGo arttırılmış gerçekliğin kullanıldığı mobil uygulamalardandır. Bu oyunun belirli bir başarı düzeyinin üzerine çıkması ile beraber diğer oyunlarda da aynı özellik kullanılmaya başlanmıştır. Walking Dead Our World, Jurassic Park Alive, Ghost Busters gibi oyunlar; arttırılmış gerçeklik özelliğinin kullanıldığı popüler oyunlardır.

Eğitim Uygulamalarında Kullanılan Arttırılmış Gerçeklik Özelliği

Eğitim sektöründe arttırılmış gerçeklik özelliğinden yararlanılmaktadır. İlkokuldan üniversite eğitimine kadar olmak üzere bütün eğitim düzeyleri için kullanılan bir özelliktir. Gelişen teknoloji ile beraber özellikle tıp alanındaki eğitimler için arttırılmış gerçeklik özelliği kullanılmaktadır.

Arttırılmış gerçeklik özelliğinin eğitim alanında kullanılması ile beraber öğrencilerin daha hızlı öğrenmeleri ve öğrendiklerinin akıllarında kalması mümkün olmaktadır. Bu özelliğin eğitimde kullanıldığı alanlara örnek vermek gerekir ise; güneş sistemindeki gezegenlerin işlendiği bir derste, öğrencilerin gezegen hareketlerini gözlemleyebilmesi için kullanılabilmektedir.

Tıp fakültesinde okuyan bir öğrencinin insan anatomisini daha iyi inceleyebilmesi için kullanılmaktadır.

Reklam ve Tanıtım Faaliyetlerinde Arttırılmış Gerçeklik

Tanıtım çalışmaları için arttırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanılabilmektedir. Markalar bu özelliği tüketicilerinin ilgisini çekmek için kullanmaktadır.

Kendi uygulamaları üzerinden arttırılmış gerçeklik özelliğini kullanarak rakip firmaların geleneksel yöntemler ile hazırlanmış olan reklam çalışmalarının önüne geçmektedirler ve bu sayede satışlarını arttırabilmektedirler.

Arttırılmış Gerçeklik ile Yapılabilecek Aktiviteler

Arttırılmış gerçeklik ile birlikte yapılabilecek pek çok aktivite yer alıyor. Bunlardan birisi bu teknolojiyi kullanarak oyun oynamak. Karma gerçeklik teknolojisi olarak da bilinen AR, oyun oynama deneyimi de sunabiliyor. Aslına bakarsak bu teknoloji ile birlikte geçmişten bu yana pek çok oyun karşımıza çıkmış oldu fakat teknoloji yeterince popüler bir şekilde karşımıza çıkmamıştı. Son zamanlarda bu konuda artan çalışmalar sayesinde arttırılmış gerçeklik oyunlarında da artış meydana geldi. Örneğin son zamanlarda popüler olan oyunlardan birisi olan Pokemon GO, büyük bir ilgiyle oynanıyordu. Minecraft Earth oyunu da bir aralar geliştirilen fakat sonradan duraklatılan bir AR oyunuydu.

Arttırılmış gerçeklik ile birlikte yapılabilecek bir diğer şey kamera ile birlikte nesne yerleştirmek olarak açıklanabilir. Kullanıcılar arttırılmış gerçeklik kullanarak kamera üzerinden odanın istediği bir yerine nesne yerleştirebiliyor ve bu nesneleri kaydedebiliyor. Bunun sunacağı avantajlardan birisi dekorasyon olarak faydalı olması. Örneğin birkaç eşya alınmak isteniyor fakat nasıl durduğu bilinmiyor. Hemen bu yöntem ile birlikte eşyalar yerleştiriliyor ve sonrasında ortaya çıkan tasarım inceleniyor. Kısacası arttırılmış gerçeklik bu konuda oldukça faydalı bir iş sunuyor. Arttırılmış gerçeklik ile birlikte yapılabilecek pek çok şey var. Bunun için kullanıcılar bu tür uygulamaları inceleyerek kendi beğendiği bir uygulamayı kullanmaya başlayabilir.

Yoruma kapalı.