PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

2022 Bekçi Alımları Şartları ve Maaşları, Nasıl Bekçi Olunur?

Bilindiği gibi yakın zaman önce yapılan değişiklik neticesinde bekçilerin tekrar görev yapmasına karar verildi. Bunun üzerine de bekçi alımları yapılmaya başlandı. İçerisinde bulunduğumuz 2022 yılında da bu alımların devam etmesi beklenmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre 2022 yılında bekçi alınması planlanmaktadır. Rakamın oldukça yüksek olması, iş arayanlar için çok ciddi bir fırsat oluşturmaktadır.

Bekçilerin geçmişteki rolünü yaşlılar bilmesine rağmen genç neslin bunu tam olarak bildiğini söylemek yanlış olacaktır. Bundan dolayı da bekçilerin görevleri başta olmak üzere yapılacak olan alımlardaki şartlar ve diğer detaylar fazlasıyla merak edilmektedir.

Bekçilerin Görevleri Nelerdir?

Bekçiler mahallelerde ve çarşılarda görev yapmaktadır. Görevleri oldukça fazla olan bekçilerin, kolluk kuvvetlerinin en alt birimi olduğu söylenebilir. Buna bağlı olarak görevleri arasında kolluk kuvvetlerinin direkt müdahalede bulunamadığı durumlara müdahale etmek vardır. Bunlar kamu düzenini bozan kişileri yakalamak, herhangi bir suç işlediği görülen kişilere müdahale etmek ve benzer olumsuzluklara neden olan kişileri önlemektir.

Yukarıda bahsedilen görevler, kolluk kuvvetleri olmadığı ya da gecikeceği durumlarda bekçiler tarafından yapılmaktadır. Bunun dışında kolluk kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda destek verilmesi de bekçilerin görevleri arasında yer alır. Bütün bunlar dikkate alındığında bekçilerin, görev yapılan yerin huzurunu tehdit eden ve tehlikeye düşüren durumları engellemek şekilde bir genel görevi olduğu söylenebilir.

Bekçi Başvuru Şartları ve Başvurusu

Bekçi olmak isteyenlerin sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Bunlar genel olarak devlette görev alacak kişilerden istenen şartlara çok benzemektedir. Fakat aralarında farklı konularda olanlar da bulunmaktadır. Bekçi alımı başvuru şartları genel olarak şu şekildedir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma
  • En az ilkokul ya da dengi bir okuldan mezun olma
  • Askerlik görevini yapmış olma
  • Adayların 18 yaşından büyük ve 31 yaşından küçük olmaları (31 yaşından gün alınmamalı)
  • Adli sicil kaydının olmaması
  • Toplumda genel olarak kötü bir şöhrete sahip olunmaması
  • Bekçilik yapmaya engel bir sağlık sorununun bulunmaması
  • Alkol, uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapan maddeleri şimdi ya da geçmişte kullanmama
  • Siyasi parti üyesi olmama
  • Yapılacak olan güvenlik soruşturması ve arşiv taramasında milli güvenliğe tehdit olan yapı ya da örgütlerle irtibat ve iltisağının bulunmaması

Yukarıda yer alan şartları sağlayan kişiler çok rahat bir şekilde başvuru yapabilir. Başvuru yapmak için de gerekli olan belgeler vardır. Başvuru esnasında bunlar isteneceği için insanların bunları daha önceden hazır etmesi uygun olacaktır. Başvuru için istenen belgeler şunlardır.

  • Sınav başvuru dilekçesi
  • Son 1 yıl içerisinde çekilen 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Diploma fotokopisi
  • Sınav ücreti dekontu
  • Askerden terhis olduğunu gösteren belge

Bunların haricinde istenecek olan belgeler, kişilerin özel durumlarına göre değişebilmektedir. Bundan dolayı da yayımlanacak kılavuzdaki ilgili bölümün detaylı olarak incelenmesi gerekiyor. Burada belirtilen belgeler böylece tam olarak öğrenilebilir.

Bu belgeler hazırlandıktan sonra bakanlık tarafından belirtilen başvuru merkezlerine gidilerek başvuruların bizzat yapılması gerekiyor. Adayların burada başvuru süresine dikkat etmesi çok önemlidir. Bu aşamadan sonra yapılacak olan sınavların sonucuna bağlı olarak adayların bekçi olup olamayacağı belirlenecektir.

Bekçi Maaşları

Bekçi olacak olan kişilerin alacakları maaşların ortalama 4.500 TL seviyesinde olacağı bilinmektedir. Fakat devlette görev yapan kişilere yapılacak olan zamlara bağlı olarak bu miktar artabilir. Genel olarak yapılacak olan iş ve alınacak maaş düşünüldüğünde, Türkiye ortalamasının üzerinden bir gelir elde edileceği söylenebilir. Buna bağlı olarak da söz konusu mesleği yapmak isteyen kişi sayısı çok fazladır.

Bekçi Olmanın Zorlukları

Bekçi olmanın bazı zorlukları bulunuyor. Bunlardan birisi bu işin yorucu olması. Bekçilik ile uğraşacak olan insanlar genellikle bu işe adapte olabilecek düzeyde olup bu işin yoruculuğuna karşı hazırlıklı olmalı. Kısacası bekçilik dışarıdaki olayları takip ederken ve bölgeleri gezerken bununla birlikte yorucu bir iş olarak da karşımıza çıkabiliyor. Bekçiler bunun üstesinden gelmek adına zaman zaman dinlenip görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor.

Bekçi olmanın bir diğer zorluğu insanlarla uğraşmak olarak açıklanabilir. Buna bir örnek vererek devam edelim. Örneğin yolda yürüyen bir bekçi çevreyi rahatsız eden bir insan ile karşılaşıyor. Bu durumda o kişi ile iletişime geçerek böyle bir şeyin yapılmaması gerektiğini açıklıyor. Eğer çevreyi rahatsız eden kişi bu davranışlarını sürdürürse bekçi bu konuda daha çok çaba sarf ediyor. Bu gibi çeşitli olaylar bekçiliğin zorlukları arasında bulunuyor.

Bekçi olmanın daha pek çok zorlukları bulunmakta. Bunlardan birisi bekçilerin zaman zaman uykusuz kalması. Bu gibi durumlar ile karşılaşılmaması adına çeşitli düzenlemeler yapılsa dahi bazen bu gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bekçiler, mahallelerde vermiş olduğu güvenlik desteği sayesinde mahallelerin daha güvenli kalmasını sağlıyor. Bekçilerin en önemli avantajlarından birisi de bir olay olduğunda olay yerine yakınlığı sayesinde hemen işlem yapabiliyor olması. Bu mesleği özel kılan durumlardan birisi de bu olmakta.

Yoruma kapalı.