PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Bombus Arısı Yetiştiriciliği ve Faydaları

Bombus arısı, bitkisel ürünlerin özellikle sera üretiminde kullanılan tüylü bir bal arısı cinsi olarak bilinmektedir. Literatürde bazı yonca çeşitlerinin döllenmelerinde ki tek etken olduğu bilgisi verilmektedir. Diğer bal arılarına nazaran iri ve güçlü olmasıyla bilinirler. Diğer bal arılarından uzun ömürlü ve dayanıklı (kötü hava şartlarına karşı) olduklarından dolayı tarımsal alanda daha çok tercih edilmektedirler. Bu arıların ömürleri yaklaşık 45 gündür. Diğer bal arıları gibi koloni halinde yaşarlar. Bu arıların diğer arılardan avantajlı olmasın da ki en önemli etken iletişim mekanizmalarının olmayışıdır. Arılarda ki iletişim mekanizması; çiçeklerde ki özütün çekici olması durumunda diğer arılar “Arı Dansı” olarak bilinen haberleşme şeklini kullanılırlar. Bu da çiçekte ki özütünün arı tarafından tam olarak toplanamamasına sebep olmaktadır.

Tarımsal alanda ülkemiz dünya çapında sekizinci sırada yer almaktadır. Tarımsal üretim de birinci sırada Çin bulunmaktadır. 1987 yılında Koppert bu arı türünün döllenmeye olan becerisinden dolayı bu arıların polinasyonuna (çoğaltılması işlemi) başlamıştır. Arıların döllenme için çiçeklerden aldıkları tatlı nektara polen denilmektedir. Bu türün dilleri daha uzun olduğu için çiçekte ki bal özütünü daha derinden alabilme kapasitesine sahiptirler. Arıların bakımıyla ilgili ekstra bir enerji harcanması gerekliliği olmadığı ve kısa sürede oluşması arı yetiştiricilerin ekstra gelir elde etmesin de kolaylık sağlamaktadır.

Bombus Arısı Yetiştiriciliği

Bu arının yetiştirilip bitkisel üretimde kullanılması birçok avantaja neden olacaktır. Bu avantajlar arasında aşağıdakiler öncelikli olarak sayılabilir.

  • Ülkemizin tarımsal alanda ilerlemesi
  • Meyve ve sebzelerin verimliliğinin artması
  • Daha hızlı bir şekilde ürün elde edilmesi

Meyve ve sebzelerin hormonsuz olarak seralar da yetiştirilip, döllenmesinde kullanılan bu arılar için devlet tarafından çeşitli teşvikler verilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı birimler ile Milli Eğitim Bakanlığı birimleri ve ayrıca KOSGEB işbirliğiyle arı yetiştiricilerine yardım ve teşvikte bulunulmaktadır. Bu yardımın içeriğinde bulunan temel esaslı hususlar aşağıdaki gibidir.

  • Arıların nasıl yetiştirildiği
  • Arıların döllenmesinde kullanılacak olan beslenme ekipmanları
  • Arıların çoğaltılmasında ortam için gerekli sıcaklık bilgisi
  • Bu konuda maddi destek
  • Bu iş için profesyonel ekipler hazırlanıp, arı yetiştiricilerine özel kurslar

Bombus Arısı Özellikleri

Bu arılar diğer arılardan ayıran bazı özellikleri vardır. Bu özelliklerden önemli olan birkaç tanesini sizler ile paylaşalım.

  • Diğer arı türlerine göre daha dayanıklıdır. Birçok arı türüne göre oldukça düşük bir sıcaklık olan 8 derecelerde yaşayabilir. 8 ile 35 derece arasında rahatlıkla yaşam faaliyetlerini sürdürür.
  • Uçuş yetenekleri farklıdır. Bu sayede rüzgarlı havalarda da rahatlıkla uçabilir.
  • Güneşin az olduğu günlerde, sabah erken ve akşam geç saatlerde çalışmasına devam eder.
  • Polen taşıma yetenekleri diğer arı ve böcek türlerine göre daha fazladır. Bunda geniş vücut yüzeyine sahip olması etkilidir.
  • Gün içerisinde 5000’e yakın çiçek gezebilir. Genellikle yakın çevrede gezer ve çiçek seçiciliği yok denecek düzeydedir.

Bombus Arısı Fiyatları

Fiyatları kovan büyüklüğüne göre değişmektedir. Yaklaşık olarak 50 arı olan bir kovanın satış fiyatları 200-300 TL arasında değişmektedir.

Arı Çeşitleri

Ülkemiz arıcılık yapılan bir iş olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu doğrultuda pek çok arı çeşidi de yer alıyor. Bunlardan birisi bal arısı olarak biliniyor. Bal arısı, en popüler arı türlerinden birisi olmakta. Bal üretmesiyle bilinen bu arı 1,2 cm uzunluğa sahip olurken baş ve göğüs kısmında kıllar bulunur. Bu tür arılar genellikle sarı renkli bir şekilde karşımıza çıkar ve sevimli bir görünüme sahip olur.

Bir diğer arı türü olarak karşımıza sarı arı çıkıyor. Ana vatanı İtalya olarak bilinen bu arılar çok tüylü gözükmez ve ilginç bir yapıya sahip olur. Sarı ve siyah renkli bacaklara sahip olan arıların siyah ve sarı renkli bir gövdesi yer alır. Uzun ve ince yapıda olan bu arılar, uzun ve ince kanatlara da ev sahipliği yapıyor. Hastalıklara karşı dayanıklı olan bu arıların petek yapma içgüdüsü gelişmiş bir şekilde yer alıyor. Bununla birlikte kışın fazlasıyla bal tüketiyor.

Bir diğer arı türü olarak karşımıza çıkan siyah arılar, fundalık bitki örtüsüne sahip yerlerde daha verimli çalışan bir tür olduğu için fazlasıyla tercih edilmiyor. Sinirli bir yapıya sahip olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bu tür arılar toplu bir şekilde düşmana saldırabilir. Kovandan kaçma riski bulunan siyah arılar, bal mumu güvelerine ve hastalıklara karşı oldukça hassas olur. Bu tür arılar kış vakti sert hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı bir hayvan.

Yoruma kapalı.