PARA KAZANDIRAN UYGULAMALAR İLE TELEFONUNUZDAN PARA KAZANMAYA BAŞLAYIN. HEMEN TIKLAYIN.

Migros çalışma şartları ve migros maaşları

Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden birisi olan Migros binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Migros bünyesinde birçok pozisyonda, birçok farklı görev vardır ve her bir pozisyon için belirlenen ücret tarifeleri ve sosyal haklar söz konusudur. Migros mağazalarında en çok kişinin çalıştığı ve en çok iş ilanının olduğu bölüm ise kasiyerlik bölümüdür.

1954 yılında kurulan Migros günümüzde en büyük market zincirlerinden birisidir. Son olarak bünyesine kattığı Kipa Marketler Zinciri ile perakende alanında dahada güçlenmiştir. Migros mağazaları toplamda 4 farklı konsept ile hizmet vermektedir. Bunlar; M, MM, MMM ve 5M’dir. Marketin büyüklüğüne ve içeriğindeki ürünlere göre konseptler belirlenmiştir.

Migros Çalışma Şartları

Bu alanda çalışmak isteyen kişiler için en ideal seçeneklerden birisidir. Rakip bazı firmalara göre daha hafif çalışma şartları ve daha fazla sosyal hakları bulunmaktadır. Migros bünyesinde çalışan kasiyerlerin ve diğer market çalışanlarının günlük mesai süreleri 8,5 saattir. Bu süre içerisinde yemek, ihtiyaç ve sigara molaları bulunmaktadır. Başta kasiyerler olmak üzere, genel olarak Migros çalışanlarının haftalık 1 gün izin hakları vardır. Bu çalışma saatleri ve şartları tam zamanlı çalışanlar içindir. Birde part time çalışma şekli vardır. Part time çalışanlar ise hafta içi 4 saat, hafta sonu ise 1 tam gün çalışmaktadır.

Vardiyalı çalışma şeklinde çalışan pozisyonlar 2 farklı saat aralığında çalışmaktadır. Sabah 09:00-18:00 ve öğleden sonra 16:00-22:00 saat aralıkları tam zamanlı ve vardiyalı çalışanlar için belirlenmiş saatlerdir. Şubeye, pozisyona ve döneme göre bu saatlerde ve çalışma sürelerinde farklılıklar olabilmektedir. Part time çalışanlarda çalışma günleri ve saatleri mağaza müdürüne ve mağazanın yoğunluk durumuna göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Yasal olarak 1 yılı dolduran kişiler 14 gün izni hak etmektedir. Migros mağazalarında 1 yılı dolduran çalışanlar 14+2 gün izin hakkına sahip olurlar. Yapılan fazla mesailerin ve resmi tatillerdeki çalışmaların ücretleri ise ekstra olarak hesaplanarak ödenir.

Migros Maaşları

Migrosta maaşlar pozisyona ve kıdeme göre değişmektedir. Pozisyonu, görevi ve kıdemi ne olursa olsun Migros tüm çalışanlarına asgari ücretin üzerinde maaş vermektedir. Kasiyer, temizlikçi gibi pozisyonlar için 2022 yılında ön görülen maaşlar 4.300-5.600 TL civarındadır. Manav ve kasap reyonu gibi reyonlarda görev yapan personeller ile güvenlikçiler ise 4.500 TL civarında maaş almaktadır. Bunun dışında mağazada yönetici pozisyonunda görev yapanlar 4.500-6.000 TL arasında maaş almaktadır.

Bilindiği gibi, Asgari ücret 2022 yılı için 4.253 TL olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanı tarafından resmen açıklandı. Günlerdir 2022 yılı için geçerli olacak olan asgari ücretin ne kadar olacağını heyecanla bekleyen çalışan kesimi 2022 yılı için belirlene 4.253 TL’lik net asgari ücreti memnuniyetle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücretin 4250 TL olacağını açıkladı. Erdoğan, asgari ücret için işverenden artık gelir ve damga vergileri alınmayacağını söyledi.

Maaş dışında Migros çalışanlarına farklı ödemeler yapmaktadır. Bu ödemeler:

  • Yol Parası: 2018 yılı için 225 TL’ydi. 2022 yılında 400 TL olması beklenmektedir.
  • Gıda Çeki: Aylık ortalama 200-300 TL civarındadır.
  • Deterjan Yardımı
  • Yıllık İzin Harçlığı: Maaşa göre değişmektedir.
  • Okul Masrafı Yardımı: Çocuk sayısına göre değişmektedir.

Aynı zamanda prim sistemi vardır. Prim sistemi çalışılan pozisyona göre değişmektedir. Mağaza bazlı veya reyon bazlı primler söz konusudur.

Yemek şirket tarafından sağlanmaktadır. Büyük mağazalarda yemekhane vardır. Küçük bazı mağazalarda yemekhane bulunmamaktadır. Bu tarz mağazalarda çalışanlara yemek parası verilmektedir.

Migros Personeli Görevleri

Migros personeli olmak önemli bir durum. Çünkü Migros mağazaları genel olarak büyük mağazalar olduğu için bu konuda çalışanların da özen göstermesi lazım. Bunun sebebi büyük mağazalardaki iş yükünün daha fazla olması. Bundan dolayı personel sayısı da oldukça fazla yer alabilir. Migros personelinin gerçekleştirmiş olduğu görevlerden birisi kasiyerlik olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Kasiyer olan bir kişi müşterinin ürünlerini okutup ücreti alıyor. Bir diğer personel temizlik işi ile uğraşıyor. Temizlik işi ile ilgilenen bir personel günün belirli saatlerinde yerleri ve çevreyi temizlemekle zaman geçirmekte. Buna ek olarak çevredeki sorunların da çözülmesinde etkili olmak durumunda. Örnek vermek gerekirse bu kişiler yere bir ürün düştüğünde bu ürünü kaldırmalı.

Migros personeli olan bir çalışan depo görevlisi olarak da iş yapabilir. Depo sorumlusu olan bir kişi gelen ürünleri depoya yerleştirir veya depodaki ürünleri raflara koyar. Bu şekilde çalışan depo sorumlusu, günlük olarak hatta birkaç saatte bir kontrol ederek raf denetimlerini sürdürmeye devam eder. Bunun yanı sıra bir diğer iş alanı kuryelik olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Kuryelik görevi ile ilgilenenlerin ehliyet sahibi olması gerekir. Bununla beraber  müşteri bir sipariş verdiğinde bu sipariş hazırlanır ve eve götürülür. Kısacası kuryenin amacı bu şekilde yer alıyor.

Migros vardiya saatleri

Vardiyalı çalışma şeklinde çalışan pozisyonlar 2 farklı saat aralığında çalışmaktadır. Sabah 09:00-18:00 ve öğleden sonra 16:00-22:00 saat aralıkları tam zamanlı ve vardiyalı çalışanlar için belirlenmiş saatlerdir. Şubeye, pozisyona ve döneme göre bu saatlerde ve çalışma sürelerinde farklılıklar olabilmektedir. Part time çalışanlarda çalışma günleri ve saatleri mağaza müdürüne ve mağazanın yoğunluk durumuna göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Migros çalışan hakları

Birçok firmada olduğu gibi kurumsal bir firma olan Migros firmasında da çalışanların sosyal hakları epeyce fazladır. Bazı çalışan haklarından söz etmek gerekirse, servisle işe gidiş geliş imkanı, mağazalardan indirimli alışveriş imkanı, yemek yardımı, doğum ve vefatlarda özel destekler, satışlardan prim verilmesi, çalışan eğitimleri gibi imkanlardan söz edilebilir.

Migros prim sistemi

Migros da diğer gıda market zincirleri gibi mağaza çalışanlarına bazı dönemlerde prim ödemesi yapmaktadır. Bazı özel ürün satışlarına uygulanan prim sistemi ile çalışanlar her bir ilave satış için ödüllendirilmektedir.

Özetle; Migros’ta çalışanlar genellikle hafta içi sabah ve akşam saatlerinde çalışmaktadır. Mağazalarda çalışma saatleri, hafta içi 08:00-22:00, hafta sonları ise 09:00-22:00 arasındadır. Mağazalarda çalışanlar genellikle takım halinde çalışır ve görevleri alışveriş işlemlerini hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve mağazanın temiz ve düzenli bir şekilde tutulmasına yardımcı olmaktır. Mağazalarda çalışanlar ayrıca yönetim kadrosuna da dahil olabilir ve yönetici olarak görev alabilirler.

Yoruma kapalı.